Din professionella däckverkstad på lidingö!

VINTER OCH SOMMARDÄCK

 

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute, det vill säga om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. 

KAN VARA LAGLIGT MED DUBBDÄCK EFTER 15 APRIL

Det är lagligt att köra på dubbdäck efter 15 april och innan 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

 

DUBBDÄCK OCH FRIKTIONSDÄCK

Med vinterdäck menas dubbade däck eller s.k odubbade friktionsdäck. Det får dock inte förekomma både dubbade och odubbade på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade "friktonsdäck" året runt, det finns ingen restriktion mot dem. 

 

DÄCK PÅ SLÄPVAGN

Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha det. Har bilen odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att t.ex undvika att släpet sladdar vid inbromsning. 

 

KRAV PÅ MÖNSTERDJUP FÖR VINTERDÄCK

Det gäller särskilda krav på mönsterdjup för vinterdäck. För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 mm i däcken. Samma siffra gäller för släpvagnar som dras efter dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 mm. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon. 

Enligt lag  från 2013 krävs vinterdäck även för tunga fordon, meden totalvikt över3,5 ton. Lagkravet skiljer sig mellan fram-och bakhjulsdrivna fordon. 

 

VINTERDÄCK GÄLLER ÄVEN FÖR UTLÄNDSKA FORDON

Sedan december 2009 gäller nya regler kring vinterdäck. Bl.a omfattas utländska fordon av reglerna om vinterdäck. Lagen gäller nu även vid resa till och från utlandet.

 

FÖRBUD MOT DUBBDÄCK PÅ VISSA PLATSER I STORSTÄDER

Förbud nod dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. Bryter du mot lagen straffas detta med böter. Du kan läsa om vad som gäller för bl. a Stockholm, Göteborg och Uppsala i de lokala trafikföreskrifterna för dessa städer.  

DUBBDÄCK

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. 

BÄSTA DÄCKEN BAK

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordornet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Det gäller både fram och bakhjulsdrivna bilar. 

 

 

UNDANDTAG FRÅN ANVÄNDNING AV VINTERDÄCK

Det finns ett antal undantag från vinterdäckskravet för exempelvis färd till besiktningsföretag, för fordon äldre än 30 år osv. 

Du hittar en lista över alla undantag på Transportstyrelsens hemsida. 

 

 

BOKA TID ONLINE

 

ÖPPETTIDER

Mån-Tors: 07.00-18.00

Fredag: 07.00-16.00

 

SOMMARTID

20/6 - 14/8

Mån-Fre: 07.00-16.00

 

 

KONTAKT

Telefon: 08 - 765 56 50

E-post: info@lgc.nu

VÄLKOMMEN!